Voorbereiding
Welkom in Tanzania (busreis)
Vermoedelijk kom je toe in Tanzania via Dar Es Salaam. Je kan er eventueel voor kiezen om hier enkele dagen te blijven om te acclimatiseren. Geef zeker je vluchttijden door aan Gloria en Desiree. Een dag voor je vertrek maakt Gloria een app met jou, haar, de taxi chauffeur en Desiree zodat iedereen weet waar je bent en hoe het gaat. Gloria zorgt dat er aan de luchthaven een taxichauffeur voor je klaar staat die je naar je hotel brengt.
Via Dar Es Salaam kan je een bus nemen naar Iringa (organisatie: ABC Upper Class). De busreis is een mooie eerste indruk van het land. Na de busreis word je opgehaald en naar het huis van Gloria gebracht. De kosten voor dit alles zijn op dit moment €100, dit is inclusief alle taxi’s, het hotel en de busreis.
Het busstation in Dar Es Salaam is enorm hectisch en groot dus je hebt wel hulp nodig daar, dit wordt geregeld via de organisatie. De busreis duurt zo’n 8 a 9 uur en er is slechts één keer een (langere) plaspauze voorzien. Sommige luxe bussen hebben een toilet, maar niet allemaal dus denk daaraan. Je kan op de stopplek wel wat eten kopen, maar neem zeker zelf wat eten en drinken mee zodat je hier niet te afhankelijk van bent (aanrader: droge koeken/voeding). Ben je reisziek, zorg dan dat je pillen in de bus meeneemt. Je kan tijdens de reis niet bij je koffer, maar een kleine rugzak kun je mee de bus in nemen. Over het algemeen zijn de bussen prima en ook de mensen op de bus zijn vriendelijk en behulpzaam. Zorg er voor dat je een trui de bus in neemt mocht de airco te koud zijn.
Tijdens de rit passeer je Mikumi National Park dus er is een grote kans dat je al wat wilde dieren kan spotten. Geniet van het land en van de cultuur die je nu al kan opsnuiven. De busreis is al een leuke belevenis op zich!
Als alternatief voor de busreis kan je ook een deel met de trein overbruggen. Dit is iets duurder dan de bus maar wel een ideaal alternatief indien je de stad Morogoro wenst te bezoeken aangezien er een rechtstreekse verbinding is tussen Dar Es Salaam en Morogoro. In de regio rond Morogoro kan je prachtig wandelen in de Uluguru Mountains. Optioneel kan je ervoor kiezen om je door een gids te laten begeleiden die heerlijk vertelt over de cultuur van de Uluguru bevolking. Ook bij het boeken van de treintickets en dergelijke kan InTanzania hulp aanbieden.
Het dorpje “Iringa”
In Iringa dragen mensen bijna altijd vrij bedekte kleding. Dat betekent over de schouders, geen te diepe decolleté en lengte tot net boven of onder de knie. Omdat het in Iringa eigenlijk altijd lekker weer is, is daar ook makkelijk aan te voldoen. Het is belangrijk dat respect langs twee kanten komt en de plaatselijke bevolking blij is met ons bezoek. Probeer dit dus ook een beetje te respecteren en besef dat de cultuur daar anders is dan bij ons. Bij bezoek van toeristische uitjes zoals een gamedrive is je kleding minder belangrijk.
De mensen uit Iringa zijn heel open, gastvrij en vriendelijk. Ook op de projecten worden we vaak hartelijk ontvangen. Besef wel dat het ook bijzonder is dat de projecten ons willen ontvangen en ook hun best doen om het ons naar de zin te maken. Ook Gloria doet enorm haar best om ons verblijf daar zo fijn mogelijk te maken. Daarnaast doet zij ook haar best om contact te houden met de verschillende projecten zodat we zeker welkom blijven. Samen met Gloria en de projecten zoeken we steeds naar oplossingen zodat ze nog meer zelfvoorzienend worden.
Cultuur
Er zijn wel enkele cultuurverschillen tussen Tanzania en West-Europa. Probeer open en nieuwsgierig in je traject te staan en niet te veel te oordelen. Inspireer elkaar en respecteer elkaars situatie.
Gloria (gastvrouw) is een zeer vriendelijk, begripvol en rustig persoon. Durf te vragen wat je nodig hebt en help elkaar. Zo leer je elkaar goed kennen en groeit de band ook. Wel is Gloria een enthousiaste spelletjesspeler! Gezelschapspelen zijn dus ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen.
Mocht er toch iets niet goed voelen of snap je elkaar niet, durf Desiree dan ook in te schakelen. Ze is er voor jou en vindt het ook fijn om je verder te helpen mocht er iets niet naar je zin zijn.
Neem zelf initiatief om jouw verblijf zo fijn mogelijk te maken. De bevolking is heel open en vindt het leuk wanneer je vragen stelt en oprecht geïnteresseerd bent in hun cultuur. Ook dat is een onderdeel van jouw avontuur daar: je onderdompelen in een andere cultuur, elkaar inspireren, jezelf uitdagen en leren, groeien en genieten. En ja, je zal mogelijks ook situaties tegenkomen waar je moet schakelen of flexibel moet zijn. Zie deze gelegenheden als leerpunten voor jou en voor hen. Je wordt als westers persoon echt in andere cultuur gedropt en daardoor zul je groeien en leren.
Wat betreft foto’s maken, vraag dit steeds even. Vaak hebben ze daar geen probleem mee. Foto’s maken van politie is echter niet toegestaan. Ook op schooltje met kinderen met autisme is foto’s maken niet toegestaan. Voor de andere projecten is dit normaal geen probleem.
Het huis van Gloria (gastvrouw)
Het huis van Gloria, de plek waar je zal vertoeven, bevindt in de wijk “Mtwivila”, het noordelijk deel van Iringa. Mtwivila is een zeer groene buurt en verschillende van onze projecten (Tuwafikie Daycare Centre en de dovenschool) zijn op wandelafstand van het huis van Gloria.
Het gastgezin bestaat uit een moeder (Gloria) met 2 kinderen (Lincoln & Lisa). Tijdens je verblijf zal je vermoedelijk ook kennismaken met de naaste buren van het gastgezin. Deze kinderen komen vaak spelen op het erf van het gastgezin. Ze zijn zeer enthousiast, leergierig en steeds te vinden voor een spelletje.
Door samen te leven in een gastgezin sta je dagelijks in contact met de buurt en voel je je onderdeel van de community, dit geeft een extra dimensie aan je verblijf. Onze ervaring leert ons dat onze vrijwilligers dit als een enorme meerwaarde ervaren, ook al staan ze hier vooraf soms een beetje onzeker tegenover.
Je verblijft in een vrij groot huis met vier slaapkamers. Drie slaapkamers (dubbel bed of 2 aparte bedden) zijn voorzien voor de vrijwilligers, maar verwacht geen luxe. Je kan jezelf opfrissen via een douche, maar er is geen warm water. Er zijn 2 badkamers, beide met een Westers toilet. Naar Tanzaniaanse normen is dit een luxueus huis.
In de keuken zelf is geen stromend water, maar buiten is er wel een kraantje aanwezig. Daar komen de buren ook water halen. Wat betreft maaltijden, meestal wissel je af met Gloria voor het koken van gerechten of jullie gaan samen aan de slag om elkaar gerechten aan te leren. Dit kan je gewoon met haar afstemmen. Op 100 meter van het huis kan je steeds een TukTuk (plaatselijke taxi) nemen die je tot in het centrum brengt, maar naast het huis is ook een klein winkeltje waar je wat etenswaren kan kopen.
Aan de achterkant is een soort van verharde tuin. Daar komen ook andere kinderen uit buurt spelen. Heel gezellig vaak, maar heb je behoefte aan rust, geef dat aan en trek je terug in je slaapkamer, ga een lekkere wandeling maken door de buurt of ga lekker op een terras zitten.
De kinderen en Gloria zijn heel erg fan van spelletjes. Op dit moment is er alleen UNO en Rummikub in huis. Ben je fan van pannenkoeken? Dan is het een leuke activiteit om die samen met de buurkinderen te bakken op een vuurtje. Zij zijn in elk geval al fan!
Aarzel dus niet om spullen of spelletjes mee te nemen van thuis. Als je creatief bent kan je ook zeker zelf spelletjes creëren waar de buurtkinderen enthousiast van zullen worden. Wil je hierover meer advies? Laat dat gerust weten.
Valuta
De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (afkorting: TZS, teken: /=). Eén euro is ongeveer gelijk aan iets minder dan 3 000 Tanzaniaanse Shilling (wisselkoers april 2024: 1 euro = 2 778,86 TZS)
Algemene tips
Visum
Bij aankomst in Tanzania betaal je 50 dollar cash voor het visum. Eventueel kan je het ook vooraf online aanvragen (via het Tanzaniaanse consulaat).
Zet op het visum dat je op vakantie gaat of dat je een vriend bezoekt. Mogelijk heb je dan het adres nodig van Gloria. Het huis van Goria bevindt zich in “Mitwivila, Iringa”.
Reisverzekering
Neem een reisverzekering want er kan altijd iets onverwachts of onprettig voorvallen. Zorg er voor dat vrijwilligerswerk bij de reis inbegrepen zit.
Telefoon en simkaart
Op het vliegveld kun je een simkaart kopen. Deze kun je ter plekke in je telefoon laten zetten. Je kan er ook voor kiezen om een oude telefoon mee te nemen en de simkaart daar in laten zetten. Een simkaart is handig want dan kan je ter plekke goedkoop bellen en appen bij voorbeeld om taxi’s te bellen als je opgehaald wil worden of om met Gloria of met je projecten te kunnen bellen.
De taxichauffeur kan je daar bij helpen. Let bij de aankoop van de lokale simkaart wel goed op de termijn. Blijf je langer dan 1 maand, zorg er dan ook voor dat je simkaart niet vervalt na 1 maand. (Let er wel op dat je niet altijd overal een goede verbinding hebt.)
Bankkaart/pinnen
Zorg er ook voor dat je bankkaart/VISA op “wereldwijd” staat. Dit dien je aan te vragen in je bankapplicatie of bij de bank zelf zodat je zeker geld kan afhalen buiten Europa. Meestal staat dit ingesteld op “pinnen in Europa”. Daarnaast kan je misschien ook best even checken dat je geen te beperkte limiet hebt staan op het geld dat je wekelijks kan afhalen. Bespreek dit best even met jouw bank, zij hebben hier ervaring mee.
Gezondheid
Vraag op tijd bij de GGD, je huisdokter of een tropisch instituut welke vaccinaties verplicht zijn. Ook malariapillen worden geadviseerd.
Was je handen goed voor je gaat eten. Hygiëne is belangrijk om niet ziek te worden. De lokale mensen zijn meer gewend dan wij dus let hier goed op. Drink water uit flessen. Deze kan je gemakkelijk verkrijgen op de lokale markt, zowel in flessen als in een grote bidon.
Voel je je niet lekker tijdens je verblijf? Wacht dan niet te lang af. De organisatie heeft goede ervaring met het MECC Hospital, dat is eigenlijk de lokale huisarts. Ze kunnen daar meteen
bloed prikken en je urine of ontlasting onderzoeken. Maar ook Gloria kan je helpen. Er is een degelijke apotheek in het centrum van Iringa dus vraag haar zeker om hulp indien nodig.
En als laatste, rust is erg belangrijk. Denk daar aan en geef je grenzen aan. Ben je moe dan ga je eerder naar huis om je rust te vinden of neem een dagje vrij van de projecten.
Kosten
Een maand voor vertrek ontvang je een betaalverzoek voor de vervoerskosten en voor de kosten van het verblijf. Blijf je meer dan 6 weken dan kun je eventueel de helft van de kosten van het verblijf op voorhand betalen.
Handig om mee te nemen
- Oordoppen voor ‘s nachts ( als je gevoelig bent voor geluiden)
- Handzeep/handontsmettingsgel (zeker gebruiken voor het eten of handen wassen)
- trui voor in de bus. (soms kan airco fris zijn)
- Kleine EHBO-set
- Medicamenten (pijnstillend/koortswerend, keelpastilles, diarree zijn de voornaamste zaken)
- Powerbank (het gebeurt dat de elektriciteit uitvalt)
- Universele reisstekker (type D en G: drie-pinnige stekkers)
- 50 dollar cash voor visum bij aankomst
- papieren zakdoekjes voor toilet bezoek onderweg
- Koplampje (voor als stroom uitvalt of als je in nacht buiten bent.
- Als je werkt in het ziekenhuis neem dan een spatbril mee. Dit is handig als je bij een operatie bent en je jezelf wil beschermen. Je kan eventueel ook een operatiepak meenemen of er daar ter plekke een lenen of kopen. Verder was het advies van een vorige vrijwilliger om een stethoscoop en een eigen witte jas mee te nemen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb